De Plofkuikens

Begin juni kwamen er zeven kleine wollige gele kuikentjes onder onze zorg. Zij waren gered uit de industrie en zouden volgens de voorspellingen gaan uitgroeien tot zeven legkippen. Maar al snel groeide het vermoeden dat de voorspellingen niet klopten. Het eet- en groeitempo van de kuikens lag namelijk ongelofelijk hoog! Wat een vraatzucht, die zeven! Alles wat los en vast zat moest gegeten worden, zonder rem en zonder selectie. De kleine pootjes veranderde al vrij snel in lompe klauwen, en de gele bolletjes in dikke witgevederte lijfjes. Na 6 weken gestage groei is er maar een conclusie die we kunnen trekken: deze dieren zijn ontworpen om héél snel héél groot te worden. Ofwel: geen legkippen maar vleeskuikens, geen hennen maar hanen én hennen.  

Inmiddels zitten er strenge regels aan hun dieet, en doen we er alles aan om de veelvoorkomende gezondheidsklachten die bij dit soort gefokte kippen gebruikelijk zijn te voorkomen (groeipijn, obesitas, hartklachten, het eigen gewicht niet kunnen dragen, zichzelf doodeten, hartinfarct). Het is een constante strijd tussen hun toekomst en hun genen. Maar alles wat we kunnen doen is de omstandigheden zo gunstig mogelijk voor ze maken en hopen dat ze het daarmee zo lang mogelijk van hun doorgefokte gebreken blijven winnen.

En de toekomstplannen, die hebben we gewoon voor ze aangepast. De heren gaan binnenkort naar een nieuw thuis in Limburg, en de dames gaan naar sanctuary Vrijlief om daar samen haan Ayam te vergezellen (mits het tussen hen klikt natuurlijk, wij doen immers niet aan gedwongen huwelijken!). En we hopen van harte dat ze allemaal een zo lang mogelijk, gezond en gelukkig leven tegemoet gaan!

Dit bericht heeft 2 reacties.

  1. Kaatenco Karin

    Wat heerlijk dat ze allemaal een goed huis krijgen! Verbaasd me niks dat het plof kuikens bleken te zijn. Wat een fanatiekelingen… 😂 Hopelijk lukt het om ze gezond te laten leven! ❤️❤️❤️

    1. admin

      Nou, dat eetgedrag gaf het inderdaad al vrij snel weg.. 😂 Wij hopen het ook voor ze!

Geef een antwoord